Onderhoud en Verzorging leren laarzen

Je kent deze situatie vast wel, je hebt net nieuwe laarzen gekocht. Ze zien er eigenlijk te mooi uit om te dragen, maar het is zonde als je ze niet draagt. Je besluit om je droomlaarzen te gaan dragen en vervolgens doen dagelijkse problemen zich voor... Je stoot per ongeluk je voet waardoor de laarzen beschadigd zijn, door een regenbui zijn je laarzen nat geworden of tijdens een wandeling in het bos zijn je laarzen vies geworden. Kortom, laarzen zijn na de aankoop erg mooi. Maar hoe houd je ze zo mooi?

Onderhoud en Verzorging lederen laarzen

Lederen laarzen vragen om onderhoud, hierdoor kan je zo lang mogelijk genieten van je laarzen. Lees snel verder voor de tips! Wij onderscheiden hierbij regelmatig- en dagelijks onderhoud.

Regelmatig onderhoud en verzorging van lederen laarzen

Om de levensduur van laarzen te verlengen is het regelmatig onderhouden en verzorgen van je laarzen van belang. Behandel laarzen één dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel voldoende kan intrekken. Hoe vaak de laarzen verzorgd dienen te worden is afhankelijk van hoe vaak ze gedragen worden. Dit kan al vanaf 1x per week zijn. Vocht en bacteriën van je voeten kunnen voor een versneld proces van slijtage zorgen. Draag daarom bij voorkeur niet iedere dag dezelfde laarzen. Lees hieronder het stappenplan over hoe je het beste lederen laarzen kan onderhouden.
1. Zet je laarzen op laarzenspanners. Op deze manier kunnen de laarzen niet inzakken of indeuken, wat voor beschadigingen kan zorgen. Heb je geen laarzenspanners? Gebruik dan papier. Dit kan overigens ook het overtallige vocht opnemen.
2. Reinig de laarzen met een zachte borstel (een harde borstel kan het leer beschadigen). Een doek of spons met (zeep)water en/of witte azijn gebruiken kan ook. Zorg er voor dat de laarzen schoon en droog zijn voordat je ze gaat behandelen.
3. Het leer kan je behandelen met een ‘leer conditioner’ die zowel in vloeibare substantie of crème verkrijgbaar is. Tevens is er schoenpoets of crème op kleurbasis verkrijgbaar, om de kleur van het leer te behouden.
4. Met een zachte doek of een sponsje kan je de conditioner inwrijven. Inwrijven is van belang omdat het een beter resultaat geeft dan insmeren. Laat het vervolgens goed intrekken. Overtollig vet is weg te halen met een doek. Als je extra glans wilt geven aan je laarzen, dan kan je deze oppoetsen met een glansborsteltje of een nylon panty.
5. Om de levensduur van de laarzen te verlengen kan een impregneerspray gebruikt worden. Impregneren wordt gedaan om de laarzen vuil en vochtafstotend te maken. Er bestaat ook een ‘cleanspray’ voor het onderhoud van leer.
6. Een rits onderhouden? Om er voor te zorgen dat de rits soepel en schoon blijft kan je gebruik maken van een ritsspray (ook wel zippspray genoemd).
7. Voor reiniging van de binnenkant van laarzen kan een anti-bacteriële spray gebruikt worden.
8. Heb je laarzen met studs of steentjes? Behandel dit gedeelte dan met een vochtige doek.

Dagelijks onderhoud na activiteit

Hier zijn ook een aantal tips voor het dagelijks onderhouden van de laarzen. Dit zorgt ook voor een langere levensduur van je laarzen.
1. Ben je naar buiten geweest en zijn je laarzen vies? Gebruik dan een zachte borstel om overtollig vuil te verwijderen (een harde borstel kan het leer beschadigen). Een aandachtspunt is de rand bij de zool. Met een kleine borstel (bijv. een tandenborstel) kan je het schoonmaken. In de rand kan vuil zich verzamelen en het leer en/of de stiksels beschadigen.
2. Neem vervolgens de laarzen af met een schone, vochtige doek om vuil en modder te verwijderen. Spoel de laarzen niet af onder de kraan, dan worden ze te nat.
3. Mochten je laarzen toch nat zijn, laat deze dan bij kamertemperatuur opdrogen. Leer droogt uit door warmte, zet daarom lederen laarzen niet naast een verwarming, openhaard of een andere warmtebron. Haal de inlegzolen er uit. De binnenkant kan je opdrogen door papier in de laarzen te stoppen, dit absorbeert het vocht.

onderhoud leren laarzen 
Hopelijk zien je laarzen er na deze tips weer uit als nieuw! Heb jij hier nog een specifieke vraag over? Laat het weten via onze klantenservice!