Goodyear welted laarzen, wat is dat nou precies?

Alle laarzen (die duurder zijn dan € 250) in onze webshop zijn gemaakt volgens de Goodyear Welted techniek. Deze prestigieuze techniek is het beste van het beste...maar waarom? Waar moet je rekening mee houden bij Goodyear Welted boots? Het wordt tijd we deze techniek eens toelichten, zodat jij als consument precies weet wat je koopt en waarom deze laarzen duurder zijn. Want deze techniek maakt nu juist net het verschil tussen goedkoop en duurkoop.

Het verschil tussen laarzen van € 100,- en € 250,-: Goodyear welted laarzen

Heb je je ooit afgevraagd waar het kwaliteitsverschil zit wanneer je laarzen vergelijkt van € 100,- of van € 250,-? Regelmatig horen wij suggesties zoals land van afkomst, merknaam of de kwaliteit van het leder. Good thinking, maar we zijn er toch nog niet helemaal. De grootste factor is namelijk de manier waarop de laars gemaakt is, ookwel de "constructie" van een laars (ja, ja het bestaat echt). Dat houdt in dat er diverse methodes zijn om de zool aan de bovenzijde van de laars te bevestigen.

Drie methoden voor het maken van een leren laars

We beginnen bij de goedkoopste methode, maar ook de meest gebruikte methode in laarzenland "cementing": Zodra de laars en zool los van elkaar klaar zijn wordt deze door middel van een speciale lijm vastgezet. Dit is een proces dat erg snel gaat en daardoor ook goedkoop is. Het nadeel is dat als de zool los raakt van de laars, deze niet mooi en langdurig meer gemaakt kan worden. De duurzaamheid van deze laars is dan is niet erg lang. De methode die daarna volgt is: "Blake Welting". Via Blake welting wordt de zool vastgenaaid middels 1 enkele steek aan de binnenzijde van de laarzen met een machine, niet handmatig. De zool bestaat uit minder lagen dan een Goodyear Welted zool waardoor de zool iets flexibeler is. Blake Welted laarzen of schoenen kunnen irritatie geven aan de binnenzijde omdat het stiksel in de binnenschoenen zit. Vaak is deze ook strakker gestikt. Ze zijn niet waterdicht, net zoals een Goodyear Welted zool. Tevens dient het vervangen van de zool met een speciale machine te gebeuren. Last but not least: de "Goodyear Welted" methode. Dit is de oudste en meest duurzame methode voor het maken van handcrafted boots. Allereerst wordt er een soort gootje gemaakt aan de onderzijde waar het leder in komt en de stiksels doorheen gaan naar de onderste zool. Hierdoor zul je het stiksel nooit voelen wanneer je op de laars loopt. Daarna wordt de laars zo gerekt en strak neergezet dat de verschillende onderdelen goed aan elkaar gemaakt kunnen worden. Via een speciale draad en steek worden de binnenzool en buitenste delen via het gootje in elkaar gezet. Deze speciale steek wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat niet alles los raakt wanneer er 1 stiksel breekt. De laarzen kunnen zeker 15 jaar mee en de zool is bij slijtage makkelijk te vervangen. Door de verschillende lagen in de zool worden je drukpunten in zijn geheel goed ondersteund en worden Goodyear Welted schoenen door menig orthopeed aangeraden. Hierdoor kunnen wij met volle overtuiging de meest kostbare maar ook duurzaamste methode aanraden om een laars te produceren. Wil je meer weten over GoodYear Welted laarzen? Mail gerust even naar info@boeties.nl.