Duurzaamheidsstrategie bij Boeties: Stappen zetten naar Duurzaamheid

Bij Boeties streven we ernaar om niet alleen modieuze en kwalitatieve laarzen aan te bieden, maar ook om actief bij te dragen aan een duurzamere en verantwoordelijke toekomst. We zijn vastbesloten om onze impact op het milieu te verminderen en ons in te zetten voor positieve verandering in de wereld. We zijn hiermee begonnen in Q2 van 2023, op deze pagina tref je onze roadmap voor de eerste 1,5 jaar.


Toewijding aan Duurzaamheid:

Als een teken van onze toewijding aan duurzaamheid zijn we in november lid geworden van de Technische Commissie van Thuiswinkel voor Duurzaamheid. Deze toetreding stelt ons in staat om deel te nemen aan een pilotprogramma dat ons zal helpen onze inspanningen te verbeteren en te meten. We werken samen met Fbbasic icm Cirmar (impact calculaties), een extern adviesbureau, om onze duurzaamheidsstrategie naar een hoger niveau te tillen.

Onze belangrijkste focus ligt op het vaststellen van meetbare doelen en het vergroten van bewustwording en transparantie binnen ons bedrijf. De hoofddoelstelling is: "Hoe kunnen we bij Boeties onze initiatieven omzetten in tastbare resultaten en vertalen naar concrete CO2-besparingen? En op welke manier kunnen we ons belangrijkste aandachtsgebied, namelijk de keuze van materialen, waarbij de grootste positieve impact mogelijk is, effectief benutten?"


Verpakkingsbeleid:

Bij Boeties nemen we onze verantwoordelijkheid serieus als het gaat om verpakkingen. We verzenden onze producten in gerecyclede verzendzakken om onnodig volume te voorkomen en CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien hergebruiken we kartonnen dozen en vermijden we verspilling waar mogelijk. In het vierde kwartaal van 2023 zullen we met behulp van de Cirmar-impacttool berekenen hoeveel CO2 we besparen door onze verpakkingsmethoden. Al het karton en plastic wordt gescheiden ingezameld en eenmaal per week opgehaald door Box Bv recycling.


Duurzame Bezorging:

Om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren, hebben we gekozen voor een lokale partner, DHL, gevestigd op slechts 300 meter van ons magazijn. We dragen bij aan hun inspanningen om hun wagenpark te vergroenen en emissievrije leveringen te stimuleren door een groene leveringsbijdrage per pakket af te staan. Dit heeft geresulteerd in het Go Green-certificaat, waaruit blijkt dat we in 2022 12 ton CO2-uitstoot hebben gecompenseerd via DHL. 


Duurzaam Retourbeleid:

Bij Boeties streven we ernaar om het aantal retouren tot een minimum te beperken en ze met zorg te behandelen. Elk geretourneerd item wordt grondig geïnspecteerd en indien mogelijk opnieuw in de verkoop gezet (97% van de gevallen). In de overige 3% waarin er kleine imperfecties zijn, worden de producten gerepareerd en aangeboden als b-keuze via platforms zoals Marktplaats. Niet-verkoopbare artikelen vinden hun weg naar goede doelen en lokale organisaties, zoals de kledingbank in Eindhoven. Gedragen en kapotte items gaan retour naar de fabrikant.


Productaanbod:

Een van de belangrijkste manieren waarop we onze impact kunnen vergroten, is door aandacht te besteden aan de materialen die wij of onze merken gebruiken. We zijn bezig met het opstellen van vragenlijsten voor onze fabrikanten en merken om de herkomst en duurzaamheid van materialen te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan informatie waar het leer vandaan komt en hoe deze bewerkt wordt (chrome tanned leather of vegetable tanning). Tegen het tweede kwartaal van 2024 willen we de processen / leveranciers en overige informatie mbt de supply cycle volledig in kaart hebben gebracht en certificaten van bewijs verzamelen. We onderzoeken ook hoe productpaspoorten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid van onze processen. Een eerste voorbeeld is gemaakt waarbij we een Sendra laars als uitgangspunt hebben genomen.

Daarnaast zullen we het refurbishen van laarzen standaard aanbieden, waardoor de levensduur wordt verlengd en CO2 wordt bespaard. Deze dienst gaat live in Q1 van 2024.


Circulaire Economie:

We hebben contact gelegd met experts in retourlogistiek en zijn van plan om gebruikt leer opnieuw in te zetten in onze productieketen of andere gerecyclede content. Ons doel is om tegen eind 2024 een circulaire schoen te produceren, gemaakt van hergebruikte materialen die grotendeels opnieuw kan worden gerecycled. Dit zal een verlengde levenscyclus van producten mogelijk maken en bijdragen aan duurzaamheid. We staan voor diverse uitdagingen, zoals het eventueel ontchromen van leer voor hergebruik en het vinden van geschikte materialen voor zolen. Denk hierbij aan thermo plastische materialen of synthetische rubbers. We zullen hierin samenwerken met Agricon en Fbbasic om deze doelen te bereiken.

Daarnaast zijn we bezig om te kijken of er andere end of use mogelijkheden zijn voor onze schoenen en laarzen. Hier valt eind Q2 2024 meer over te lezen.

Bij Boeties zetten we ons volledig in voor duurzaamheid en streven we ernaar om een positieve impact te hebben op onze planeet en gemeenschap. We zullen onze voortgang voortdurend bijwerken en delen op onze website, zodat u onze inzet kunt volgen en samen met ons kunt werken aan een groenere toekomst.roadmap duurzaamheid boeties